Seslial Elit Aof Acikogretim Forum  

Go Back   Seslial Elit Aof Acikogretim Forum > Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sınav Soruları - Deneme Sınavları - Ders Notları > 2.SINIF SORULARI > Türk Dili Ve Edebiyat

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 02-07-2011, 04:24 AM   #1
Güvenim
administratör
 
Güvenim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2011
Mesajlar: 1.022
Standart Türk Dili Deneme Sınavı

Türk Dili Deneme Sınavı 1-) Karagas Türkçesi dil özellikleri bakımından aşağıdaki Türk dillerinden hangisinin diyalektidir?
A) Tuva Türkçesinin
B) Nogay Türkçesinin
C) Özbek Türkçesinin
D) Azeri Türkçesinin
E) Kırgız Türkçesinin

--------------------------------------------------------------------------------
2-) Aşağıdakilerden hangisi yalınlayan dillere örnektir?
A) Rusça
B) İngilizce
C) Çince
D) Yunanca
E) Bretonca

--------------------------------------------------------------------------------
3-) Aşağıdakilerden hangisi yansımalı ikilemedir?
A) söz sohbet
B) eş dost
C) kıkır kıkır
D) doğru dürüst
E) bağ bahçe

--------------------------------------------------------------------------------
4-) Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin bilinen en eski ürünüdür?
A) Dede Korkut Kitabı
B) Garibname
C) Divanü Lûgati’t Türk
D) Orhun Yazıtları
E) Yenisey Yazıtları

--------------------------------------------------------------------------------
5-) Türk dili VIII. - X. yüzyıllarda hangi başlık altında gruplandırılır?
A) Çağatay Türkçesi
B) Eski Türkçe
C) Orta Türkçe
D) Harezm Türkçesi
E) Kıpçak Türkçesi

--------------------------------------------------------------------------------
6-) Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde addan ad yapan ek kullanılmıştır?
A) bakım
B) iletken
C) yüklem
D) geçit
E) evcil

--------------------------------------------------------------------------------
7-) Aşağıdakilerden hangisi sıralı cümledir?
A) Babamın hediye ettiği kitabı bulamıyorum.
B) Tatile gideceğiz.
C) Kuş cıvıltılarıyla uyanmak insana mutluluk veriyor.
D) Kar yağmıyordu; ama hava buz gibiydi.
E) Bu yıl sınavı mutlaka kazanacak.

--------------------------------------------------------------------------------
8-) “Şiir okurken önce anlamını düşündüm.” cümlesi öğelerin dizilişine (kuruluşuna) göre nasıl bir cümledir?
A) Eksiltili cümle
B) Devrik cümle
C) Sıralı cümle
D) Girişik cümle
E) Düz cümle

--------------------------------------------------------------------------------
9-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) Tatilimin çok iyi geçeceğini umuyorum.
B) Uzun süre oturduğum için bacaklarım tutuldu.
C) Gençlik kuruluş ve teşkilatları gözetim altına alındı.
D) Çocuk, ailenin neşe ve mutluluk kaynağıdır.
E) Bilgi, insan hayatına can veren en faydalı ışıktır.

--------------------------------------------------------------------------------
10-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Adam, karısını ve çocuklarını terk edip gitmiş.
B) Toplantıya yüzaltmış kişi katılmıştı.
C) Kardeşim 15 Eylül’de Ankara’dan dönecek.
D) Olacakları önceden hissetmişti.
E) Bayramlar da bayram olmaktan çıktı.

--------------------------------------------------------------------------------
11-) Nasıl bir ülke mi ( ) Haksızlıkların olmadığı bir ülke ( ) İnsanların hepsinin mutlu olduğu, hiç olmazsa iş bulduğu ( ) doyduğu bir ülke ( )
Yukarıdaki parçada parantezle belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
A) (!), (,), (?), (.)
B) (?), (...), (,), (...)
C) (?), (...), (, (...)
D) (!), (.), (,), (...)
E) (,), (!), (,), (...)

--------------------------------------------------------------------------------
12-) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi söyleyiş bakımından yanlıştır?
A) herkes
B) tasfiye
C) mahzur
D) parlamento
E) sandöviç

--------------------------------------------------------------------------------
13-) Aşağıdakilerden hangisi araştırma raporlarında, ön sayfalar bölümünde yer almaz?
A) Tablolar dizini
B) Şekiller dizini
C) Yöntem
D) İçindekiler
E) Başlık sayfası

--------------------------------------------------------------------------------
14-) Toplantı ya da tören gibi sosyal ilişkilerde; bulunması istenilen kişilere toplantıdan önce gönderilen, toplantıya çağırma yazısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Karar
B) Mektup
C) Telgraf
D) Davetiye
E) Kutlama yazıları

--------------------------------------------------------------------------------
15-) Anı gibi bir iç dökme olan ve tarih atılarak yazılan anlatı türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Günlük
B) Eleştiri
C) Deneme
D) Röportaj
E) Gezi yazıları

--------------------------------------------------------------------------------
16-) İlk gezi kitabı olan “Miratü’l - Memalik” aşağıdaki yazarlardan hangisine aittir?
A) Katip Çelebi
B) Evliya Çelebi
C) Ruşen Eşref Ünaydın
D) Seydi Ali Reis
E) Ahmet Haşim

--------------------------------------------------------------------------------
17-) “Okurun kafasında görüntü oluşturacak biçimde resim çizer gibi anlatmak” hangi giriş türüne örnektir?
A) Betimlemelerden yararlanma.
B) Karşılaştırma.
C) Bir alıntıya girme.
D) Bir öykücükten yararlanma.
E) Sorulara bağlama.

--------------------------------------------------------------------------------
18-) Ebediyatımızda destan geleneğinden halk öykücülüğüne geçişin temel eseri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Köroğlu Hikayesi
B) Dede Korkut Hikayeleri
C) Tahir ile Zühre
D) Ferhat ile Şirin
E) Orhun Yazıtları

--------------------------------------------------------------------------------
19-) “(I) Sanatta hiç değişmeyen temel ilkelerin başında, sürekli değişiklik gelir. (II) Yani, sanatın özünde değişiklik, yenilik yatar. (III) Yenilik olmayınca sürekli tekrarlar, taklitler kaplar ortalığı. (IV) Yeniyi ise, sürekli arayışlar, yaratıcılık, özgünlük, yeni buluşlar, yeni deyişler, yeni kurgular ortaya çıkarır. (V) Sanat akımları ve kuramları böyle doğar.”
Bu parçanın ana düşüncesi, hangi cümlede belirtilmiştir?
A) V.
B) I.
C) III.
D) II.
E) IV.

--------------------------------------------------------------------------------
20-) “Şimdi seni ele geçirdim.” diye bağırdı adam, boğazını tıkayan zevkli bir öfkeyle. Her yanı bu beklenmeyen zaferin heyecanıyla titriyordu. Yüreği deli gibi çarpıyordu. Bu anın tadını sindire sindire çıkarmak ister gibi bir süre bekledi. Leğeni kımıldatmadan çalışan kadının debelenişlerini görüyormuşçasına kinli, fakat hoşnut bir gülümseme belirdi duduklarında. Sonra hırsla atıldı, yerde sürüklenen leğenin üstüne abandı.”
Bu parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisinden yararlanılmıştır?
A) Öyküleme
B) Betimleme
C) Tanımlama
D) Örnekleme
E) Nesnel verilerden yararlanma

--------------------------------------------------------------------------------
1-)
A


2-)
C


3-)
C


4-)
E


5-)
B


6-)
E


7-)
D


8-)
E


9-)
C


10-)
B


11-)
B


12-)
E


13-)
C


14-)
D


15-)
A


16-)
D


17-)
A


18-)
B


19-)
D


20-)
A
__________________


Öğrenci kitlemize katıl
Paylaşımlara yorum yaz.
Konulardan sende faydalan.
Güvenim, İyi forumlar diler...


Güvenim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5 .
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.