2 Mayıs 2024

Eğitim Haberleri

Almanca Öğrenmek, Yabancı Dil, KPSS, SMMM Staja Giriş, SMMM Yeterlilik, Açık lise, DGS, ALES, TYT, AYT, YKS, AÖF eğitim setlerinin hakkında tüm bilgiler Seslial.com Blog'da!

YÖK’ten Meslek Yüksekokullarına Yeni Düzenleme

2 min read

ÖSYM , üniversite ve bölümlerin kontenjanlarını üniversitelere göndermeye başladı. Buna göre meslek yüksekokulları ile ilgili önemli bir değişiklik yaptı. Meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçişle yerleştiği ön lisans programlarının kontenjanları ikiye bölündü. Sınavsız geçişle yerleşecek öğrencilerin kontenjanları YGS ile yerleşenlerden ayrıldı. Aynı zamanda vakıf meslek yüksekokullarında tam burslu okuyacak öğrenci kontenjanları da YGS ve sınavsız geçiş şeklinde düzenlendi.

Yeni düzenlemeye göre ön lisans programlarının kontenjanlarının yüzde 60’ı sınavsız geçiş hakkı olan meslek liselilere, yüzde 40’ı ise YGS’ye katılan diğer öğrencilere verildi. Burslu öğrenci kontenjanları da aynı oranda bölündü. Uzmanlara göre bu durumda vakıf meslek yüksekokullarında artık tam burslu kontenjanlara genel lise mezunları da yerleşebilecek. Ayrıca devlet üniversitelerindeki meslek yüksekokullarına da artık genel lise öğrencileri girebilecek. Uzmanlar değişikliği meslek yüksekokullarının niteliğini arttırmak açısından olumlu bir adım olarak değerlendirirken, sınavsız geçişe güvenip bu yılki YGS’ye katılmayan adayların mağdur olabileceğini söyledi. Uzmanlara göre değişiklik sene başında belli olsaydı öğrenciler de ona göre YGS’ye girer veya girenler de daha fazla önem verirlerdi.

Öte yandan YÖK’ten edinilen bilgiye göre YÖK’e meslek liselilerin sınavsız yerleştirilmesinin eğitimde kaliteyi düşürdüğü, meslek liselilerin de sınavla yerleştirilmesi konusunda hem üniversitelerden hem de eğitim bilimcilerden yıllardır bir baskı yapılıyordu. Bu öneriler dikkate alınarak, fakat sınavsız geçiş kaldırılmayarak “bu programlar için iki ayrı kontenjan verilmesi” uygulamasına geçildi.  Bir programa iki ayrı kontenjan verilerek; meslek liselilere “sınavsız geçebileceği” belli  ve yüksek sayıda kontenjan verilmiş oldu, bu da sadece meslek lisesi çıkışlılar içindi. Düz lise çıkışlılara da ayrı bir kontenjan sağlandı. Bu kontenjanlara meslek liseliler de “sınavdan aldıkları puanla” başvurabilecekler. Yani her iki mezun grubu yararlanabileceği kontenjan verilmiş oldu.
YÖK kaynakları, meslek liselilerin bu yeni uygulama ile mağdur edilmediğini, aslında onlara daha fazla kontenjan verilerek ek avantaj sağlamış olduğunu düşünüyor.
Düz lise mezunları ise sadece ikinci kontenjanlara başvuru yapabilecekler ve hem meslek liseli çıkışlılar ile hem de düz lise mezunları ile yarışmak zorunda olacak.
Bu yeni kontenjan politikası ile amaçlanan; bu programlarda meslek lisesi çıkışlıların sınavsız geçiş haklarını kaldırmadan ek bir kontenjan daha verilerek düz liselilerle de yarışmalarını sağlamak, bu programlarda kalite ve niteliği yükseltmek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.