4 Mayıs 2024

Eğitim Haberleri

Almanca Öğrenmek, Yabancı Dil, KPSS, SMMM Staja Giriş, SMMM Yeterlilik, Açık lise, DGS, ALES, TYT, AYT, YKS, AÖF eğitim setlerinin hakkında tüm bilgiler Seslial.com Blog'da!

YKS’de matematik her puanı etkileyecek

2 min read

YKS’de puanlar 100 ila 500 arasında hesaplanacak. Önceki yıllarda olduğu gibi her puan türüne etkisi olan matematik sınava giren adayı ön sıralara taşıyacak.



-SAY puanında hangi ders ne kadar etkili olacak?
Matematik yüzde 50, Türk dili ve edebiyatı yüzde 20, fizik yüzde 10.5, kimya yüzde 9.8, biyoloji yüzde 9.8 oranında etkili olacak.

-EA puanında hangi ders ne kadar etkili olacak?
Buradaki en önemli değişiklik tarih sorularının da eklenmesi oldu. EA’nın hesaplanmasında matematik yüzde 50, Türk dili ve edebiyatı yüzde 38, tarih yüzde 7.5, coğrafya yüzde 4.5 etkili.

-SÖZ puanında hangi ders ne kadar etkili olacak?
Türk dili ve edebiyatı yüzde 38, matematik yüzde 20, tarih 15.8, coğrafya 12.8, felsefe grubu yüzde 9, din kültürü ve ahlak bilgisi yüzde 4.5

-Daha önce YGS puanıyla girilen 4 yıllık fakültelere giriş nasıl olacak?
Eski sistemde YGS puanıyla başta gastronomi gibi gözde bölümler olmak üzere 12 bine yakın kontenjan için tercih yapılabiliyordu. Bu bölümlere yeni sistemdeki Temel Yetenek Testi (TYT) puanıyla girilmesi öngörülmüyor. Bu bölümler için YÖK özel bir çalışma yapıp ilgili puan türlerine taşıyacak.

-Baraj sıralamalarında bir değişiklik olacak mı?
Tıp, mühendislik, hukuk gibi bölümlerde baraj uygulaması devam edecek. Ancak puan türleri azaldığı için bu sıralamaların değerleri değişecek. Örneğin 240 bin olan mühendislik barajı yeni sistemle 400 bin olabilir. Bu başarı sıralamasının düşürüldüğü anlamına gelmiyor. Yeni sıralamalar eski sisteme eşdeğer hesaplanacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.