3 Mayıs 2024

Eğitim Haberleri

Almanca Öğrenmek, Yabancı Dil, KPSS, SMMM Staja Giriş, SMMM Yeterlilik, Açık lise, DGS, ALES, TYT, AYT, YKS, AÖF eğitim setlerinin hakkında tüm bilgiler Seslial.com Blog'da!

DGS Kontenjanlarında Şok Düşüş

4 min read

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kontenjanlarında, meslek yüksekokulları (MYO) ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan ve örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmak isteyen öğrencileri hayal kırıklığına uğratacak şok bir düşüş yaptı.

universite

2014 yılında 40 bin 490 olan kontenjan, 9 bin 165 bin azaltılarak 31 bin 325 olarak belirlendi. Hukukta kontenjanlar üçte bire düşerken, ilahiyatta çok az azalma olması dikkati çekti. 2 yıl önce mesleki eğitim için önemli bir motivasyon unsuru olduğu söylenerek kontenjan sayısı yüzde 14 artırılan sistemde bu yıl, “Eğitimde kalite ve niteliğin yükseltilmesi” amacıyla kontenjanların düşürüldüğü savunuldu. Kontenjan düşüklüklerinde fakülteler arasında da ciddi farklılıklar var. 2014 yılında tüm üniversitelerin hukuk fakültelerine geçişte bin 97 olan kontenjan bu sene 397’ye indirildi. Geçen yıl dikey geçişle bin 448 öğrenci alan bilgisayar mühendisliği bölümlerine 2015 yılında 748 kontenjan ayrıldı. YÖK, ilahiyat bölümlerinde ise ciddi bir kontenjan azaltmasına gitmedi. Buna göre, 2014 yılında 5 bin 486 kontenjan verilen ilahiyat fakültelerine 2015 yılında 4 bin 664 kişi dikey geçiş yapabilecek.

9 bin 165 kişilik azalma oldu

Üniversitelerde toplam 9 bin 165 kontenjanlık azalma oldu. Devlet üniversitelerinde 2014 yılında 23 bin 573 olan kontenjan sayıları bu yıl 21 bin 353’e, vakıf üniversitelerinde 10 bin 616 olan sayı 8 bin 21’e, KKTC üniversitelerinde 6 bin 151 olan sayı bin 803’e düşürüldü. Yurtdışı üniversitelerine ise geçen yıl olduğu gibi 150 kişilik kontenjan verildi. YÖK’ten edinilen bilgiye göre, kontenjanlar bu sene üniversitelerin ihtiyaç durumlarına ve kapasitelerine göre düzenlendi; rasyonel, gerçekçi bir kontenjan politikası uygulandı, eğitimde kalite ve niteliğin artırılması amaçlandı. Buna göre daha önceki yıllarda üniversitelerin isteğinin üzerinde kontenjanlar veriliyordu. Önlisansı kazanıp lisansa geçmeyi farklı amaçlarla kullananlar oldu. Vakıf üniversitelerinde ve KKTC’de ön lisanstan lisansa geçişe dair bazı iddialarla ilgili bu karar alındı.

İkinci sınıf öğrenci muamelesi

Kontenjan sayılarındaki düşüşe tepki gösteren Meslek Yüksekokulları Mezun ve Mensupları Derneği (MEYODER) Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Babürhan Cörüt, “MYO’nun öğrencilerine ikinci sınıf gözüyle bakılıyor ve kontenjan düşürerek ‘Sizi istemiyoruz’ demek istiyorlar. 2 yıllık öğrencilerin önünü tıkıyorlar. Yasakçı zihniyetin son adımı” dedi. Kontenjanların artışında veya azalışında ciddi belirsizlikler olduğunu ifade eden Cörüt, şunları söyledi:
“İki yıl önce mesleki eğitime önem verdiklerini söyleyerek kontenjanları arttırdılar. Mesleki eğitim alan ve kariyerini bu yönde planlayan öğrenciler için büyük bir umut olmuştu. MYO’lardan 4 yıllık fakültelere geçen öğrencilerin daha başarılı olduğu, pratiği, teoriği ve uygulamayı bir arada öğrendiği için açık ara farkla yükseldiği yadsınamaz bir gerçek. İş dünyasının aradığı kaliteli, nitelikli işgücü buralardan geliyor. Ne yazık ki sebebini anlayamadığımız bir nedenle YÖK, MYO öğrencilerinin önünü tıkıyor ve bu öğrencilerin fakülteye geçmesini zorlaştırıyor.

Genç işsizliğinin temel sorunu

Türkiye’de mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Buna gönül ve emek veren, mesleği doğrultusunda geleceğini planlayan ve geleceğini bir mesleğe yönelten öğrencileri cezalandırmayın. Kontenjanlar azaltılarak, MYO öğrencilerine ‘haddinizi bilin’ şeklinde bir tablo ortaya çıkarıyorlar. Türkiye’de genç işsizliğin temel sorunu mesleksiz bir toplum olmamızdan kaynaklanıyor. Kontenjanları azaltmak yerine, mesleki eğitimi teşvik edecek adımlar atılmalı.

Fakülteler arasında uçurum

Dikey geçiş yapılabilecek bölümlere verilen kontenjanlar arasında da uçurumlar bulunuyor. Örneğin, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne 375 kontenjan verilirken, aynı üniversitenin okul öncesi öğretmenliği bölümüne sadece 5 kontenjan ayrılıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne dikey geçişle 200 öğrenci alırken, Yönetim ve Bilişim Sistemleri Bölümü’ne 6, Maliye Bölümü’ne ise 5 kişilik bir kontenjan veriyor. 2015 yılı kontenjanlarında özellikle ilahiyat bölümlerinde ciddi kontenjan azaltmaları olmazken, diğer bölümler yerlerde sürünüyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.