28 Nisan 2024

Eğitim Haberleri

Almanca Öğrenmek, Yabancı Dil, KPSS, SMMM Staja Giriş, SMMM Yeterlilik, Açık lise, DGS, ALES, TYT, AYT, YKS, AÖF eğitim setlerinin hakkında tüm bilgiler Seslial.com Blog'da!

Aileler, Çocuklarının Tercih Sürecinde Yer Almalı

2 min read

OMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karabekiroglu: “(SBS ve LYS tercih süreci) Çocuğun bir noktada zorlanmaması, tek bir tercihe şartlandırılmaması ve kararının öncelik göreceğinin vurgulanması gerekir”

osym1

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp  Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.  Dr. Koray Mehmet Zeynel Karabekiroğlu, ailelerin SBS ve LYS’ye giren çocuklarının  tercih sürecinde yer alması gerektiğini belirterek, “Çocuğun bir noktada  zorlanmaması, tek bir tercihe şartlandırılmaması ve kararının öncelik göreceğinin  vurgulanması gerekir” dedi.
Karabekiroglu, adayların tercih  aşamasında seçeneklerini kendilerinin belirlemiş olduğuna inanmaları ve bunu  hissetmeleri gerektiğini söyledi.
Sorumluluk vermenin ve başarılarını ödüllendirmenin yanı sıra sürece  odaklanmalarının çocukların özgüvenini artıracağını ifade eden Karabekiroglu,  şöyle konuştu:  “SBS’de ailenin biraz daha inisiyatif kullanabildiğini görüyoruz ancak  üniversiteye girişte ergenin fikri biraz daha ön plana çıkabilmektedir. Aileler  çocuklarının doğru tercih yapmasında uzun yıllardır biriktirdikleri iyi bir güven  ilişkisi ve sağlıklı etkileşim gibi faktörlerin ön planda olacağına inanmaktadır.  Yani bu uzun zaman alan bir süreçtir. Bir, iki haftada da oluşmayacaktır. Bu  süreçle aileler çocuğunun yeteneklerini bilmeli. Çocuğun bir noktada  zorlanmaması, tek bir tercihe şartlandırılmaması ve onun kararının öncelik  göreceğinin vurgulanması gerekir.”
Ortak tercih listesi oluşturulmalı 
Ergenlik dönemindeki çocuklarda çeşitli iletişim sorunları  yaşanabileceğini dile getiren Karabekiroglu, şunları kaydetti:
“Ergen psikolojisini bilerek hareket etmek ve onun özerkliğini  çiğnemediğimizi hissettirmek önemli. Bunun yanında davranış ve kişilik gelişimi  sorunlarıyla karşılaşılırsa sağlıklı karar vermek zorlaşabilir. Bu durumda çok  hızlıca psikolojik/psikiyatr desteği almak yararlı olabilir. Aileler çocuklarıyla  tercih sürecinin içinde yer almalı. Bunun için öncelikle herkes olası bir tercih  listesi çıkarmalı. Liste çeşitli kriterlere göre puanlandırılmalıdır. Örneğin,  mesleğin geleceği, çalışma şartları, ekonomik yönü, çocuğa uygunluğu, okulun  kalitesi gibi konular 10 üzerinden puanlanmalıdır. Bu puanlamayı yapabilmek için  de her birey iyi bir araştırma ve inceleme yapmalıdır.
Böylelikle herkes en rasyonel listesini oluşturmuş olur. Çocuğun  puanları iki ile çarpılır ve anne-babasının puanlarıyla toplanır. Böylelikle en  akılcı ortak liste yapılabilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.