20 Nisan 2024

Eğitim Haberleri

Almanca Öğrenmek, Yabancı Dil, KPSS, SMMM Staja Giriş, SMMM Yeterlilik, Açık lise, DGS, ALES, TYT, AYT, YKS, AÖF eğitim setlerinin hakkında tüm bilgiler Seslial.com Blog'da!

Eğitimde Dönüşüm Zamanı: Az Ders Çok Beceri

3 min read

Eğitimde yepyeni döneme girildi. 2023 Eğitim Vizyonu’na göre 3 yıl içinde zorunlu ders saatleri azaltılacak, mizaç odaklı tasarım ve beceri eğitimleri yapılacak. Teneffüsler uzayacak. Sınavlar da yeniden yapılandırılacak.

. DERS SAATLERİ AZALIYOR: Zorunlu ders saat ve çeşitleri azalacak, esnek ve modüler bir ders çizelgesi oluşturulacak. İlkokuldaki akademik eğitim sadeleşecek. Ortaöğretimde ise ders çeşitliliği yarı yarıya azalacak.
 YETENEK ODAKLI MÜFREDAT: Müfredat öğrencilerin ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenlenecek. Liselerde mesleki yönelimlere ilişkin yeni bir yapı kurulacak. İş ve bilişim dünyasına ilişkin isteyen çocuklara sertifika eğitimleri verilecek. Alan seçimi ise 9’uncu sınıftan başlayacak.
 TASARIM ATÖLYELERİ GELİYOR: İlk ve ortaokullarda tasarım ve beceri atölyeleri kurulacak. İlkokullarda öğleden sonraki eğitim bu atölyelerde yapılacak. Teneffüs süreleri uzayacak. İlkokullarda not yerine beceri temelli değerlendirme yapılacak. Çocukları spora yönlendirmek için eğitim kayıt bölgelerinde okul-mahalle spor kulüpleri kurulacak.
.BİLİM İNSANLARI KOÇLUK YAPACAK: Fen ve sosyal bilimler liselerinde de farklı uygulamalara gidilecek. Ders çizelgeleri öğrencilerin araştırma-geliştirme becerilerin iyileştirilmesi için yeniden düzenlenecek. Bilim insanları fen ve sosyal bilimler lisesindeki öğrencilere eğitim ve araştırma koçu olacak.
 ZORUNLU OKUL ÖNCESİ: 5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına girecek. Şartları elverişsiz ailelere okul öncesi çocukları için materyal ve kırtasiye desteği sağlanacak. Yaz dönemlerinde okullarda oyun temelli yaz okulu programları açılacak. Okul öncesi eğitimde kalitenin artırılması için ortak ‘kalite standartları’ uygulamaya girecek.
.SINAVLARIN YAPISI DEĞİŞİYOR: Eğitim sistemindeki tüm sınavlar, amacı, içeriği, soru tiplerine bağlı yapısı ve sağlayacağı yarar bağlamında yeniden düzenlenecek. Sınav öncesi her ay paylaşılacak örnek sorularla belirsizlik ortadan kaldırılacak ve öğrencilerin deneyimi artırılacak. Sınıftaki çocukların akademik başarılarının izlenmesi ve desteklenmesi için Türkiye genelinde ‘Öğrenci Başarı İzleme Araştırması’ yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullar kademeli olarak azaltılacak. Öğrencilerin öğrenmelerinin takibi ve desteklenmesi için öğrenme analitiği platformu oluşturulacak. Böylece genel bir öğrenme haritası çıkarılacak. Öğrencilerin tüm kademelerde izlenmesi ve desteklenmesi için ‘e-portfolyo ‘ sistemine geçilecek.
 MESLEKİ EĞİTİMDE HAMLE: Döner sermaye gelirlerinden alınan yüzde 15’lik hazine kesintisi yüzde 1’e düşürülecek. Esnek ve modüler müfredata geçilecek. Alan eğitimleri 9’uncu sınıfta başlayacak.
.ÖĞRETMENLERE YENİ DÜZENLEME: Sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleri kısalacak. 3 artı 1 yıl olacak. Ücretli öğretmenlerin ücretleri artacak. Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere ve yöneticilere teşvik verilecek. Başarılı öğretmenler yurtdışına da gönderilecek. Öğretmenlerim eğitimi için YÖK’le ortak çalışılacak, pilot eğitim fakülteleri oluşturulacak.
 YÖNETİMDE LİYAKAT VE EHLİYET: Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştirilecek. Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek olacak. Okul yöneticiliğine atanmada da liyakat temelli bir değerlendirme yapılacak.
 İNGİLİZCE’DE OYUN ZAMANI: Yabancı dil öğreniminde kademelere göre farklı öğretim yöntemleri uygulanacak. Okul ve program türlerine göre farklı dil becerileri ön plana çıkarılacak. Yabancı dil öğrenimi dijital platformları kurulacak. İlkokulda oyun, hikaye, karaoke kullanılmaya başlanacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.