19 Nisan 2024

Eğitim Haberleri

Almanca Öğrenmek, Yabancı Dil, KPSS, SMMM Staja Giriş, SMMM Yeterlilik, Açık lise, DGS, ALES, TYT, AYT, YKS, AÖF eğitim setlerinin hakkında tüm bilgiler Seslial.com Blog'da!

YÖK Başkanı Yekta Saraç Üniversiteye Girişte Yeni Sınav Sistemini Resmen Açıkladı. YKS Nedir ?

2 min read

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç milyonlarca öğrencinin merakla beklediği üniversiteye girişte yeni sınav sistemini açıkladı. YGS ve LYS sınavının yerini alacak sınav belli oldu. Yeni yapılacak sınavın ismi  Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak ( YKS ) belirlendi.


ÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YKS NEDİR?

* Sınav bir haftada bitirilecek.

* 18 puan türü 5 puan türüne düşürüldü.

*  Her puan türünde Matematik ve Türkçe’nin katkısı olacak. İki ders bu sınavın ortasında olacak.

* Milli Eğitim müfredatı yine esas alınacak. Müftredatta değişiklik yapılmayacak.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) NASIL YAPILACAK?

* 2018-2019 eğitim öğretim yılında sınavın yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak.

* Akıl yürütme, muhasebe odaklı sözel ve sayısal bilgileri yani Türkçe’yi doğru kullanma, okuduğunu anlama. Bunun örnekleri dünyadaki sistemlerde mevcut.

* Öğleden sonraki ikinci oturumda lise müfredatına dair bilgiler esas alınacak.

* Yükseköğretim Kurumları Sınavı, haziran ayının bir hafta sonu yapılacak.

İLK OTURUM HERKESE ZORUNLU

* Türkçe ve temel yeterlilik sınavlarından oluşan Türkçe ve matematik sınavları Milli Eğitim’in ortak müfredatına dayalı olacak. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. Bu oturumdan sonra öğle arası verilecek.

* Birinci oturum 40 Türkçe, 40 Matematik sorularından oluşacak. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik testi sonucunu belirleyecek.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YKS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir. Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur. Sınav puan türleri 18’den 5’e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.