24 Nisan 2024

Eğitim Haberleri

Almanca Öğrenmek, Yabancı Dil, KPSS, SMMM Staja Giriş, SMMM Yeterlilik, Açık lise, DGS, ALES, TYT, AYT, YKS, AÖF eğitim setlerinin hakkında tüm bilgiler Seslial.com Blog'da!

Tercih Hakkına 24 Sınırı Getirildi

2 min read

YÖK, yerleştiği üniversiteye gitmeyen adayların “kontenjanları yakmasının” önüne geçebilmek amacıyla tercih sayısını 30’dan 24’e düşürdü.

osym1

 

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) geçen yılın lisans programlarına yerleşen ve tercih yapanlarla ilgili istatistikleri inceledi. Buna göre adayların 30 tercih hakkından ortalama 17’sini kullandığı saptandı. Yeni düzenleme üniversite adaylarının tercih listelerinde tüm seçenekleri doldurması ve yerleştikleri bölümlere gitmemesi nedeniyle diğer adayların mağdur olduğu, bu durumun da “tercih-yerleşme- kesin kayıt olma” arasındaki makası her geçen yıl açtığı şeklinde eleştiriler sonucunda yapıldı.

YÜZDE 79 İLK 10 TERCİHİNE
Lisans programlarına yerleşenlerin tek tek tercih formları incelendiğinde ise yerleştiği program ile aynı ismi taşıyan programları tercih etme oranı yüzde 36 olarak belirlendi. Bu da adayların yaptıkları ortalama 17 tercihten sadece 6’sını, yerleştikleri bölümle aynı isimli programlara ayırdıklarını gösterdi. Lisans ve ön lisans kontenjanlarının tamamı değerlendirildiğinde, 2015’te tercih yapan 983 bin adaydan yüzde 52’sinin ilk üç tercihine yerleştiği görülürken, yüzde 79’unun ilk on tercihine yerleştiği, 25-30 tercih sırasına yerleşenlerin oranının çok az olduğu tespit edildi. YÖK Genel Kurulu, son tercihlerin adaylarca genelde özensiz şekilde yapılması, tercih edip kayıt hakkı kazandığı halde kaydolmayanların, sınava tekrar girişleri artırması ve bu kontenjanların kullanılamaması gibi faktörleri göz önüne alarak, 30 olan üniversite tercih sayısını 24 olarak belirledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.