Seslial Elit Aof Acikogretim Forum  

Go Back   Seslial Elit Aof Acikogretim Forum > Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sınav Soruları - Deneme Sınavları - Ders Notları > 3.SINIF SORULARI > Türk Vergi Sistemi

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 02-09-2011, 05:27 AM   #1
Güvenim
administratör
 
Güvenim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2011
Mesajlar: 1.022
Standart Türk Vergi Sistemi Deneme Soruları test 2

1. Gelir vergisinde sosyal adaleti sağlamak için aşağıdaki ilkelerden hangisine göre vergileme anlayışı benimsenmiştir?

A) Tam mükellefiyet
B) Şahsilik
C) Mülkilik
D) Hem şahsilik hem mülkilik
E) Ödeme gücü ilkesi

2. Ticari faaliyetle uğraşan Anonim Şirket ortağının geliri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ticari kazanç
B) Serbest meslek kazancı
C) Menkul sermaye iradı
D) Diğer kazanç ve irad
E) Kurum kazancı

3. Aşağıdakilerden hangisi ticari bilançodan vergi bilançosuna geçilirken göz önüne alınan hususlardan biri değildir?

A) Amortismanlar
B) Zararlar
C) Değerleme
D) Muafiyetler
E) Giderler

4. Aşağıdakilerden hangisi zirai kazanç sayılmaz?

A) Zirai faaliyette bulunan adi şirket ortağının kar payı
B) Ürünün zarara uğraması halinde alınan sigorta tazminatları
C) Zirai faaliyetle uğraşan kolektif şirket ortağının kar payı
D) Traktörün başka çitçiye kullandırılmasında alınan günlük para
E) İşletmede üretilen tohumun satış geliri

5. Telif hakkının müellifleri tarafından satışı halinde elde edilen gelir aşağıdakilerden hangisidir?

A) Diğer kazanç ve irad
B) Arızi Kazanç
C) Serbest Meslek Kazancı
D) Gayrimenkul Sermaye İradı
E) Ticari kazanç

6. Maden arama ve işletme hakkının kiraya verilmesi suretiyle elde edilen kazanç aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gayri menkul sermaye iradı
B) Menkul sermaye iradı
C) Ticari kazanç
D) Diğer kazanç ve irat
E) Arızi kazanç

7. 2005 yılında birinden 20.000 YTL, diğerinden 14.000 YTL mesken kira geliri elde eden ve ücretli İsmail Bayar’ götürü gider yöntemini seçmiştir. Beyan edeceği GMSİ ne kadardır? (GMSİ istisnası:2.000 YTL’dir)

A) 22.500
B) 34.000
C) 32.000
D) 20.000
E) 24.000

8. Hakemlere ödenen paralar ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Ücret sayılı vergiye tabidir
B) Serbest meslek kazancı sayılır vergiye tabidir
C) Serbest meslek kazancı sayılır vergiden istisnadır
D) Ücret sayılır vergiden istisnadır
E) Arızi kazanç sayılır vergiden istisnadır

9. Menkul kıymetlerin iktisap tarihinden itibaren minimum ne kadar süre içinde elden çıkarılması halinde vergiye tabi değildir?

A) 2 yıl
B) 5 ay
C) Süre yoktur
D) 3 ay
E) 8 ay

10) Yıllık gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir, vergi hangi aylarda ödenir?

A) Mart 15 – Mart / Temmuz
B) Nisan 15 – Nisan
C) Şubat 15 – Şubat / Kasım
D) Mart 15 – Mart / Haziran
E) Mart 15 – Mart / Kasım

11. Aşağıdakilerden hangisi mutlaka toplamaya katılan bir gelirdir?

A) Doktorun çalıştığı hastaneden aldığı ücret
B) Avukatın müşteri ve müvekkillerinden sağladığı gelir
C) Avukatın işyeri olarak kiraya verdiği dükkandan aldığı kira
D) 1.900 YTL tutarındaki mesken kira geliri
E) İş Bankası’ndan elde edilen faiz geliri

12. Kaynakta kesilen vergilerde tarhiyatın muhatabı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Vergi mükellefi
B) Vergi sorumlusu
C) Veli
D) Vasi
E) Kanuni temsilci

13. Aşağıdakilerden hangisi re’sen tarhiyatı gerektiren durumlardan biri değildir?

A) Vergi beyannamesinin süresinde verilmemesi
B) Zorunlu defterlerden biri veya bir kaçının tutulmamış olması
C) Defter kayıtlarının gerçeği yansıtmadığına dair delil bulunması
D) Beyannamenin yetkili meslek mensubuna onaylatılmamış olması
E) İnceleme sırasında eksik beyan edilmiş bir matrah ya da matrah farkının tespit edilmesi

14. Vergilerin açıklanması ve ilanı hükmü hangi tarihte Vergi Usul Kanununa dahil edilmiştir?

A) 1980
B) 1964
C) 1950
D) 1985
E) 2002

15. Kooperatiflerin kurumlar vergisi muafiyetinden faydalanması için aşağıdakilerden hangisi gerekli bir koşul değildir?

A) Sermaye üzerinden kazanç dağıtılmaması
B) İhtiyat akçelerinin ortaklara dağıtılmaması
C) İdare meclisi başkan ve üyelerine kazanç üzerinden hisse verilmemesi
D) Yalnız yapı kooperatiflerine tanınır
E) Yalnız ortaklarla iş göreceğine dair hüküm bulunması

16. İştirak kazançları istisnasının düzenlenmiş olmasının temel gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çifte vergilendirmeyi önlemek
B) Kurumlaşmayı özendirmek
C) İştirakte bulunmayı özendirmek
D) Ekonomik kalkınmayı sağlamak
E) Çok uluslu şirketlere vergi avantajı sağlamak

17. (Q) A.Ş, 2005 yılında ilk tesis ve örgütlenme gideri olarak 5.000 YTL’ yi aktifleştirmiştir. 2005 yılı kurum hasılatından indirilecek olan gider tutarı kaç milyon TL’dir?

A) 5.000 YTL
B) 2.500 YTL
C) 1.000 YTL
D) 500 YTL
E) 2.000 YTL

18. Tasfiye memurları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

A) Ana sözleşmede belirtilmiş olabilirler
B) Genel kurul 3. şahıslar arasından seçebilir
C) Genel kurul pay sahipleri arasından seçebilir
D) Mahkeme tasfiye memurlarını doğrudan atayabilir
E) Yönetim kurulu tasfiye memurları olarak faaliyette bulunabilir

19. Birleşme yoluyla varlığı sona eren kurumun malvarlığı aşağıdakilerden hangisine göre değerlenir?

A) Kayıtlı değer
B) Takdir komisyonlarının belirleyeceği değer
C) Emsal bedel
D) Vergi değeri
E) Rayiç bedel

20. Aşağıdaki durumlardan hangisinde, doğan kazanç kurumlar vergisinden istisna edilmiştir?

A) Devir
B) Birleşme
C) Tasfiye
D) Bölünme
E) Hiçbiri

21. Kurumlar vergisinde tarhiyatın muhatabı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yönetim kurulu başkanı
B) Genel müdür
C) Ortaklar
D) Muhasebeci
E) Kurum tüzel kişiliği

22. Hesap dönemi (1 Temmuz 2004 – 30 Haziran 2005) olan kurum kurumlar vergisi beyannamesini hangi tarihte verecektir?

A) 15 Nisan 2005
B) 15 Ekim 2005
C) 15 Eylül 2005
D) 15 Kasım 2005
E) 15 Nisan 2006

23. Aşağıdakilerden hangisi harcamalar üzerinden vergi alma yöntemlerinden biri değildir?

A) İstihsal vergisi
B) Yaygın muamele vergisi
C) Katma Değer vergisi
D) Toplu muamele vergisi
E) İstihlak vergisi

24. Mal / hizmetlerin vergilendirilmesi için aşağıdakilerden hangisinin kabulü ihracatta katma değer vergisi istisnasının uygulanmasına sebep olmuştur?

A) Menşe ülkesi prensibi
B) Vergi indirimi yöntemi
C) Varış ülkesi prensibi
D) Mahsup yöntemi
E) Toplama yöntemi

25. Veraset ve intikal vergisi Türkiye’de ilk defa hangi yılda uygulamaya girmiştir ve günümüzde hangi yönteme göre vergilendirme yapmaktadır?

A) 1959miras payı
B) 1980miras payı
C) 1926tereke vergisi
D) 1959tereke vergisi
E) 1926miras payı

26. Veraset ve intikal vergisinde miras kalan gayri menkullerin değerinin belirlenmesinde aşağıdakilerden hangisi esas alınır?

A) Rayiç bedel
B) Vergi değeri
C) Takdir komisyonlarının belirlediği değer
D) iktisap bedeli
E) Son üç yıldaki ortalama değer

27. Panelvanlara ait vergileme ölçü ve hadleri hangi sayılı listede yer almaktadır?

A) I. sayılı liste
B) III. sayılı liste
C) II. sayılı liste
D) IV. sayılı liste
E) I ve II. sayılı liste

28. Motorlu taşıtlar vergisi tarifelerinde yazılı olan tutarlar aşağıdakilerden hangisine göre her yıl arttırılır?

A) Bakanlar kurulunun takdirine göre
B) Yeniden değerleme oranına göre
C) TEFE’ye göre
D) TÜFE’ye göre
E) Hiçbiri

29. Doğal afetler sebebiyle yıkılan binalara ilişkin muafiyet süresi ne kadardır?

A) 10 yıl
B) 5 yıl
C) Süre yoktur
D) 50 yıl
E) 3 yıl

30. 20.Nisan.2006 yılında yeni inşaatı biten binaya ilişkin bildirim hangi tarihe kadar yapılmalıdır?

A) 20 Temmuz 2006
B) 20 Nisan 2007
C) 15 Mayıs 2006
D) 20 Ekim 2006
E) 31 12 2006

CEVAP ANAHTARI

1. E
2. C
3. B
4. C
5. C
6. A
7. E
8. D
9. A
10. A
11. B
12. B
13. E
14. B
15. D
16. A
17. C
18. D
19. C
20. A
21. E
22. B
23. A
24. C
25. E
26. B
27. C
28. B
29. A
30. E
__________________


Öğrenci kitlemize katıl
Paylaşımlara yorum yaz.
Konulardan sende faydalan.
Güvenim, İyi forumlar diler...


Güvenim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5 .
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.