Seslial Elit Aof Acikogretim Forum  

Go Back   Seslial Elit Aof Acikogretim Forum > Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sınav Soruları - Deneme Sınavları - Ders Notları > 1.SINIF SORULARI > Uygarlık tarihi

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 02-07-2011, 01:24 AM   #1
Güvenim
administratör
 
Güvenim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2011
Mesajlar: 1.022
Standart ünite 2(eski mezopotamya tarihi ve uygarlığı)

1.Erken Hanedanlar döneminde kral yönetimindeki Sümer kent devletlerine aşağıdakilerden hangisi örnek verilmez?

A)Uruk B)Ur C)Kiş D)Lagaş E)Babil

2.İ.Ö.2.bin yılın başlarında yükselen ve oluşturdukları geniş ticaret ağı ile Mezopotamya kültürünün farklı bölgelere yayılmasına ve kültürlerin Mezopotamyaya taşınmasına neden olan toplum aşağıdakilerden hangisidir?

A)Babiller B)Amurrular C)Asurlular D)Sümerler E)Akkadlar

3.Yeni Babil Devleti döneminde,yeni yıl şenliklerinde kullanılan tören yoluna açılan ünlü eser aşağıdakilerden hangisidir?

A)Babil kulesi B)Akbabalar steli C)Gudeanın heykeli D)İştar Kapısı E)Asma bahçeleri

4.Agadenin Kralı,Dört Bir Yanın Hükümdarı,Evrenin hükümdarı gibi unvanları kullanan kral aşağıdakilerden hangisidir?

A)Nabukadnezar B)I.Sargon C)Ur-Nammu D)Naram-Sin E)Eannatum

5.Aşağıdaki kanunlardan hangisi Sümerce yazılmamıştır?

A)Ur-Nammu Kanunu B)Ana-İttişu Kanunu C)Lipit-İstar Kanunu D)Orta Assur Kanunu
E)Urukagina Kanunu

6.Sümer kanunlarının eskisi olarak kabul edilen kanun aşağıdakilerden hangisidir?

A)Urukagina Kanunu B)Hammurabi Kanunu C)Eşnunna Kanunu D)Ur-Nammu Kanunu
E)Ana-İttişu Kanunu

7.Tanrıların evi olması yanında yazıcı okulu,kütüphane ve arşiv işlevi de gören Mezopotamya yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Asma bahçeleri B)Babil kulesi C)Akbabalar steli D)İştar kapısı E)Ziggurat

8.Çivi yazısı ile yazılan ilk yazılı belgeler hangi dilde yazılmıştır?

A)Akkadca B)Sümerce C)Assurca D)Babilce E)Kaldece

9.Aşağıdakilerden hangisi Kahramanlık Çağı(Tufan Öncesi)krallarla ilgili Sümer destanlarından değildir?

A)Yaradılış B)Gılgamış C)Lugalbanda D)Ninurta E)Tammuz

10.Aşağıdaki çalışmalardan hangisi Eski Mezopotamyada matematiksel çalışmalardan değildir?

A)Altmış tabanlı sayı sistemi B)Çarpım cetvelleri
C)Birinci ve ikinci dereceden denklem çözümleri D)Ay takvimi kullanmaları
E)Çeşitli geometrik şekillerin alan ve hacim hesapları

11.Aşağıdakilerden hangisi Eski Mezopotamya’da yerleşik yaşama geçildikten sonra görülen teknolojik değişimlerden değildir?

A)Çiftçilik B)Çömlekçilik C)Dokumacılık D)Camcılık E)Avcılık

12.Aşağıdakilerden hangisi Mezopotamyalı toplumların uygarlığa katkılarından değildir?

A)Çömlekçi çarkı B)Araba tekerleği C)Yel değirmeni D)Saban E)Yelkenli tekne

13.Sümerlerden farklı olarak kent devletlerinden ziyade Evren ve Dünya Krallığı kavramını Mezopotamyaya getiren kavim hangisidir?

A)Hititler B)Akkadlar C)Babilliler D)Asurlular E)Gutiler

14.Anadolunun yazı ile tanışması ve tarihi çağlara girmesi hangi toplumun tüccarları sayesinde olmuştur?

A)Akkad B)Sümer C)Babil D)Mitanni E)Assur

15.Assurlu katiplere Sümerce öğretmek için Sümerce-Akkadca olarak iki dilli yazılan ve 11 tablet halinde bulunan kanun aşağıdakilerden hangisidir?

A)Hammurabi kanunu B)Ana-İttişu kanunu C)Eşnunna kanunu D)Ur-Nammu kanunu E)Urukagina kanunu

16.Mezopotamya’nın en önemli mimari eserlerinden olan tapınak-ev anlamına gelen yapıt aşağıdakilerden hangisidir?

A)Piramit B)İştar kapısı C)Ziggurat D)Naram-sin’in zafer steli E)Akbabalar steli

17.Mezopotamya’da tanrılara veya tanrılaştırılmış krallara ölçülü veya kafiyeli olarak yazılmış övgü(kaside)ler aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?

A)Epik eserler B)Didaktik eserler C)Destanlar D)Öğretici eserler E)Liturjik eserler

18.Bir haftayı yedi gün kabul eden ve ilk hafta sonu tatilini başlatan toplum aşağıdakilerden hangisidir?

A)Akkadlar B)Sümerler C)Asurlular D)Mısırlılar E)Babilliler

19.Zamanla ilgili çalışmalardan hangisi Mezopotamyada görülmemiştir?

A)Zamanın 60 dakikalık saatlerle ölçülmesi
B)Ay takviminin kullanılması
C)İlk defa gün kavramını geliştirmeleri
D)Güneş saatleri yapmaları
E)Güneş takviminin kullanılması

20.Eski Mezopotamya’da tıp biliminin gelişmemesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A)Kahinliğin yalnızca rahiplere özgü olması
B)Çeşitli maddeleri hastalık tedavisinde kullanmaları
C)Doğa üstü ve sihirli güçlere inanmaları
D)Tedavide su ve masajdan yararlanmaları
E)Hastalıların tedavisinde cerrahi yönteme başvurmaları

1-E 2-C 3- D 4-D 5-D 6-A 7-E 8-B 9-E 10-D 11-E 12-C 13-B 14-E 15-B 16-C 17-E 18-B 19-E 20-C
__________________


Öğrenci kitlemize katıl
Paylaşımlara yorum yaz.
Konulardan sende faydalan.
Güvenim, İyi forumlar diler...


Güvenim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5 .
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.